Jul 6, 2013

Διαχείριση απομακρυσμένων συνδέσεων σε Linux και Windows

Σε καθημερινή βάση σχεδόν χρειάζομαι να συνδεθώ σε απομακρυσμένους servers που βασίζονται σε Linux, Solaris ή Windows. Τίποτα λοιπόν δεν μου είναι πιο χρήσιμο από έναν αξιόπιστο και ισχυρό connection manager.

Για την περίπτωση του Linux, η εφαρμογή που δεν αποχωρίζομαι είναι το PAC Manager. Μπορεί να οργανώσει και να διαχειριστεί συνδέσεις ssh, VNC, RDP, κ.α. παρουσιάζοντας τις σε ένα κεντρικό παράθυρο.
Από τα βασικά του στοιχεία είναι ο μεγάλος βαθμός παραμετροποίησης, τόσο συνολικά του περιβάλλοντος, όσο και της καθεμίας σύνδεσης. Μπορούμε να σπάσουμε οριζόντια ή κάθετα την οθόνη σε παράθυρα, να ορίσουμε εντολές και συμπεριφορά κατά την σύνδεση ή την αποσύνδεση, να κάνουμε αναζήτηση στο console output της ssh σύνδεσής μας, να αποθηκεύσουμε εντολές, να οργανώσουμε τις συνδέσεις σε clusters ώστε να στέλνουμε απευθείας εντολές και πάρα πάρα πολλά άλλα.
Ένα εξίσου ισχυρό πρόγραμμα για το περιβάλλον των Windows είναι MobaXterm. Βασικά το MobaXterm είναι πολλά παραπάνω από ένας remote connections manager: προσφέρει τις εντολές του Unix στο περιβάλλον των Windows (με το Cygwin), ενσωματώνει έναν X Server (ξεχάστε το συνδυασμό putty + Xming), προσφέρει απευθείας τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων σε ανοικτές συνδέσεις (ξεχάστε το WinSCP), προσφέρει πολλαπλά διαιρεμένα παράθυρα (split) και απίθανες άλλες διευκολύνσεις (μέχρι και ... παιχνίδια!) Διαθέτει προσωπική άδεια χρήσης για περιορισμένο αριθμό συνδέσεων αλλά για τακτική, εντατική και ευρύτερη χρήση συνίσταται ανεπιφύλακτα η αγορά επαγγελματικής άδειας.
Τέλος, και τα δυο προγράμματα που αναφέρθηκαν, πέρα από τις μεγάλες δυνατότητες τους, προσφέρουν πολύ συχνές ανανεώσεις, προσθέτοντας διαρκώς καινούργια χαρακτηριστικά.


No comments: