Nov 23, 2015

Πιο εύκολη ανάγνωση log files με το εργαλείο lnav

Το τελευταίο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να επεξεργαστώ αρκετά μεγάλα log files του Weblogic και ένα πολύ σημαντικό βοήθημα αποδείχθηκε το lnav. Στα βασικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η υποστήριξη πολλών διαφόρων τύπων logs (πχ Apache, Linux, κλπ), η εκτέλεση του σε περιβάλλον terminal και ο χρωματισμός των log levels.
Αν πάρουμε ένα παράδειγμα από τον Weblogic, τα errors χρωματίζονται με κόκκινο χρώμα, τα warnings με κίτρινο. Η πλοήγηση μεταξύ τους είναι πολύ εύκολη: πατώντας 'w' προχωρούμε στο επόμενο warning μήνυμα, ενώ με 'W' στο προηγούμενο. Τα ίδια ισχύουν και για τις συντομεύσεις 'e' και 'Ε' για τα σφάλματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πλοηγηθούμε ταχύτατα σε ένα ή περισσότερα log files. Ανάλογες συντομεύσεις υπάρχουν για την ωριαία ή την ημερήσια μετάβαση σε νέα log entries.
Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η αυτόματη κατασκευή ιστογραμμάτων (συντόμευση 'i') που δείχνει σε ωριαία βάση το πλήθος των errors και warnings.
Επίσης, το lnav μπορεί να αντιμετωπίσει ένα log file σαν μια relational database, και με την αυτόματα βοήθεια της sqlelite μπορούμε να φτιάξουμε πιο ισχυρά και πιο συνδυαστικά ερωτήματα μας.

Το lnav είναι διαθέσιμο σε Linux και Mac OS X. H έκδοση που περιλαμβάνει το Ubuntu 14.04 LTS είναι σχετικά παλαιά (0.6.2.x) και έτσι μπορούμε να κατεβάσουμε απευθείας από το lnav web site το binary της τελευταίας έκδοσης (0.8.0)

No comments: